Vereniging

voor

Internationale dans

AlgemeenAlg_Algemeen.html
Recreatieve groepenRecGr_Algemeen.html
Demonstratie groepDemGr_Algemeen.html
LinksLinks_-_dans_loc.html
ContactContact_-_info.html

Danslocatie: Willem Wilminkschool, Hendrik Smeltweg 44, Enschede, Nederland

 

Agapo-dansers met drop naar Andros

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 26-08-2005.

ENSCHEDE - De leden van de dansvereniging Agapo hebben heel wat landen bezocht. Maar met hun uitstapje naar het Griekse eiland Andros betreden ze volgende maand een geheel nieuw terrein. Het Enschedese gezelschap neemt stapels drop mee voor de gastheren.

Officieel staat Agapo te boek als een "vereniging voor internationale dans". Negen leden van Agapo stappen donderdag 1 september op het vliegtuig naar Athene. Vanaf het Griekse vaste land pakken ze de boot naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Cycladen-groep. Daar nemen ze deel aan een festival dat georganiseerd wordt door de gemeenten op Andros.

Agapo heeft deze uitnodiging te danken aan haar goede contacten met een Engelse dansvereniging. "De organisatie van het festival op Andros had contact met deze groep uit Londen", vertelt Linda Koning, een van de Agapo-leden die volgende week haar koffers pakt. "Wij hebben al eens gedanst in Londen. En vorig jaar zijn ze in Enschede geweest voor ons twintigjarig bestaan. De Engelsen hebben onze naam doorgegeven aan de organisatie op Andros".

Toen het bestuur van Agapo vervolgens werd benaderd vanuit Griekenland, werd er enthousiast gereageerd. Koning: "Het is voor ons de eerste keer dat we naar Griekenland gaan. Elke avond treden we op in een andere stad. We worden ondergebracht in een hotel. Als je dat dan vergelijkt met bijvoorbeeld de Folkloreade, waar de groepen logeren bij gastgezinnen, is dat best luxueus."

Naast het gastland en Nederland komen ook groepen uit Turkije en Servie naar Andros. Speciaal voor dit festival heeft Agapo de choreografie voor enkele Nederlandse en Roemeense zigeunerdansen uitgebreid. Ook worden Armeense en Bulgaarse dansen opgevoerd.

Naast de gebruikelijke persoonlijke spulletjes is het gebruikelijk dat de gasten iets lekkers meenemen voor hun gastheren. Agapo heeft gekozen voor grote hoeveelheden drop. Zoet, zout, honing en andere smaken. "Drop kun je makkelijk meenemen in je koffer en in het vliegtuig", weet Koning.

Rappe stappen en sierlijke gestileerdheid bij Agapó

Door: Koen Edeling, maandag ...-2004 (Originele recensie)

Dans

ENSCHEDE - Theater Concordia, zondagmiddag. Voorstelling van Vereniging voor internationale dans Agapó (Enschede) ter gelegenheid van het het 20-jarig bestaan. Mmv. Martisorul (Londen) en El Voleo (Hengelo). Programma: Rond de wereld in 20 jaar.

Een echt jubileum zij de vereniging voor internationale dans Agapó over vijf jaar gegund, maar het vierde lustrum was blijkbaar nu al reden voor een speciale voorstelling. Dank zij een landkaart die geprojecteerd werd op de achterwand van het podium was precies de route van de muzikale wereldreis te volgen. Agapó ‘bezocht’ Servië, Armenië, Bulgarije, Kroatië, om uiteindelijk de oceaan over te steken en zowel noord- als zuid- Amerika ‘aan te doen’.

Het was meer dan bewonderenswaardig hoe, als een kameleon, de verschillende klederdrachten, de dansstijlen en sferen als bij toverslag wisselden. De virtuositeit van de synchroon uitgevoerde danspasjes, maar ook het stileren van de sierlijke bewegingen van een kraanvogel - in de Armeense dans Grounker - was een lust voor het oog. Zelfs de meest onregelmatige maatsoorten, waar Bulgarije beroemd om geworden is, leverde geen problemen op voor de tien dansers van de Enschedese dansgroep.

Ook de Londense groep Martisorul bestaat uit tien leden, al is de verdeling over de beide geslachten fractioneel anders: Agapó danst met acht vrouwen en twee mannen, hun Londense collega met vier mannen en zes vrouwen. Deze groep heeft zich gespecialiseerd in dansen uit geheel Roemenië, waaronder gebieden in het noorden, zuiden, Transilvanië en Moldavië.

De leden van de groep uitten niet alleen de karakteristieke kreten, zoals eerder bij Agapó te horen was, ze zongen zelfs hele stukken tekst mee. De geluidskwaliteit van de verschillende orkestbanden was overigens bij beide groepen heel wisselend van kwaliteit. Het is natuurlijk onbetaalbaar om een groep muzikanten in te huren, maar dan heb je wél één geluidsniveau en -kwaliteit.

Ook de Roemeense Engelsen lieten meer dan eens een wervelende dansshow zien, op een enkele slip of the foot na: het blíjft mensenwerk.

Voor de grote oversteek had Agapó de hulp ingeroepen van de tangodanser Enrique van de Hengelose groep El Voleo de Tango argentino, de man die door het dagelijkse leven gaat als Erik Hilgersom. Hij nam met Dorien van de Belt een heuse Argentijnse tango voor zijn rekening, nadat noord- Amerika, Mexico, Puerto Rico, Cuba en Brazilië al dansend waren vertegenwoordigd. De uitsmijter kwam uit het Andes-gebergte en hiervoor kwamen nog eens alle dansers op de bühne.

Koen Edeling

AlgemeenDemGr_Algemeen.html
Choreografiën & kostuumsDemGr_Kostuum.html
In de media
ArchiefDemGr_Archief.html